Od auguste končí premietanie v kineTatran.

22.06.2011 Poprad

Poprad 22. júna (TASR) – Od augusta sa v kine Tatran na Námestí sv. Egídia v Poprade nebude premietať. Rozhodli o tom na dnešnom zasadnutí poslanci mestského zastupiteľstva. Kino sa rušiť nebude, naďalej ostáva majetkom mesta, samospráva však bude hľadať vhodného nájomcu, ktorý by si ho vzal napríklad za symbolické jedno euro.
V mesiaci august sa skončí premietanie, budeme čakať, či sa niekto prihlási, aby priestory využíval na kultúrne podujatia,“ povedal primátor mesta Anton Danko. Hlavným dôvodom sú podľa neho financie, kino bolo dosť stratové a priemerná návštevnosť sa v súčasnosti pohybuje okolo 20 návštevníkov na predstavenie.
Samospráva avizovala zrušenie kina pre jeho dlhodobú stratovosť už začiatkom roka. Proti tomuto kroku sa ozvalo viacero hlasov. Do budúcna je potrebná digitalizácia kina, čo sú ďalšie finančné prostriedky, ktoré je potrebné do kina investovať. Kino bolo kompletne rekonštruované v roku 1998 a je súčasťou budovy Reduty.
Predseda filmového klubu v Poprade Rastislav Mačura sa domnieva, že toto rozhodnutie je začiatkom konca kina. „Výsledok je taký, ako rozhodli poslanci, je tam pre nás otáznik, ako si to všetko vysvetliť, pretože nie sú dané kritériá a zásadné rozhodnutie zastavenia premietania vytvára začiatok konca kina,“ povedal Mačura. Zdôraznil, že fungovanie kina bez spolupráce mesta nebude možné.
V priebehu dvoch rokov musí byť akékoľvek kino digitalizované, na čo dáva Štátny audiovizuálny fond 50 percent prostriedkov. Zásadnou podmienkou však je, že mesto garantuje sedemročné prevádzkovanie kina. Náklady na digitalizáciu filmového stánku sa pohybujú od 100.000 do 150.000 eur. Podľa Mačuru výhodou popradského kina je, že bolo kompletne zrekonštruované.
„Kino bolo modernizované, má dolby stereo zvuk, má stereo sedačky, automaticky medzi podmienkami Audiovizuálneho fondu je, že sa odrátava 25 percent tomuto kinu, polovicu hradí samotný fond, čiže výsledná suma by sa pohybovala medzi 40.000 až 60.000 eurami,“ konkretizoval Mačura. Zdôraznil, že v budúcom roku sa plánuje digitalizácia Televízie Poprad. „Prečo jednému nie a druhému áno?,“ spytuje sa Mačura.
Kino Tatran je inštitúcia s bohatou históriou, ktorá siaha až do 20. rokov minulého storočia. V posledných rokoch klesla jeho návštevnosť, v súčasnosti pohybuje okolo 20 návštevníkov na predstavenie. Náklady na prevádzkovanie takéhoto zariadenia predstavujú okolo 2000 eur mesačne.
 

Vyberte región